Säker pot box mätning

För att vara på den säkra sidan när man mäter resistansen i en pot-box (”gas”pedalen) måste man också försäkra sig om att den är ansluten och att fordonet inte ”skenar” om det skulle bli något problem.
Pottboxar är som regel 0-ohm (0 acceleration) till 5k (full accceleration).
Mäter man bara spänningsfallet över den, kommer ett fel i form av att ex. en kabel går av till boxen innebära  oändlig resestans. om 5k är fullt blir således oändligt också fullt.
För att undvika detta så får man sätta pot-boxen mitt emellan en spänningsdelare, så att ex. 0 blir 2v  och fullt blir 4v. Då kan man detektera att någonting är fel om någonting går sönder i pot-box slingan.
Kabelbrott (oändlig resistans) skulle ex. ge värden på 0v, vilket inte är möjligt om allting fungerar. Man kan således detektera fel.
Den enda nackdelen som jag kan se är att man får något sämre upplösning på ADC:n som mäter reglaget. Med 10bitars ADC kan man utan problem leva med 30% av upplösningen som då ger mer än 300 värden.

Jag har kollat på lite olika värden. Curtis använder 2k från 5V in i potten, och sedan en 4,7k till GND efter potten. Det ger 2-3,5V. Strömmen genom potten blir till knappt 1/2 till 1mA.

Använder jag i stället 1k och 3,3k ger det 1,8 till 3,8V.

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Thank you for your upload